Activiteitenoverzicht 2022

De ondersteuning van educatieve en sociale projecten in Brazilië door de Stichting Avante Educação Brasil loopt via de  programma’s:

  1. Mais Caminhos
  2. Eco Caminhos Apprenticeship (leerschool)
  3. Steun aan Davi en familie

1.Mais Caminhos
In het programma Mais Caminhos is gericht op het geven van onderwijs en  het ondersteunen van kinderen bij het volgen van onderwijs uit de favela’s van Rio de Janeiro. Het betreft vooral kinderen uit de favela’s Cantagalo and Pavao Pavaozinho van Rio.
Het programma wordt gerund door het Caminhos Language Centre in Rio de Janeiro en uitgevoerd door studenten die aan de school Portugees leren en als vrijwilligers meewerken aan dit programma.
Voor een verslag van de activiteiten in 2022 klik hier (link naar de pdf van het verslag).

2.Eco Caminhos Apprenticeship (leerschool)
De stichting Avante Educação ondersteunt verder het apprenticeship programma van Eco Caminhos. Een Eco boerderij in de buurt van Nova Friburgo in de staat Rio de Janeiro. De eco boerderij heeft als doelstelling om volledig zelfvoorzienend te worden. Er worden huizen gebouwd met natuurlijk materialen, er worden voedselbossen aangelegd en verder ontvangt de boerderij vrijwilligers, eco-toeristen vanuit de hele wereld. De Eco Boerderij ontvangt ook kansarme jongeren die drie maanden tot twee jaar worden opgeleid. Jongeren kunnen zich specialiseren in bio-constructie of voedselbossen. Verder leren ze hoe ze zich op de arbeidsmarkt behoren te gedragen en hoe ze voor zichzelf kunnen zorgen: schoonmaken, koken en met geld leren omgaan. In 2022 waren er vier tieners. Daarvan hebben er drie het programma succesvol afgerond. Eén van hen  is nu gecontracteerd door Eco Caminhos, twee zijn na het buitenland vertrokken nadat ze binnen Eco Caminhos een vriendin hebben leren kennen. In 2023 zijn inmiddels twee nieuwe apprentices begonnen en worden er nog twee geselecteerd waarvan minimaal één meisje.

3.Steun aan Davi en familie
De stichting Avante Educação Brasil steunt al vele jaren Davi Porfirio en zijn broers en zussen.  Ze hebben een belangrijk deel van hun jeugd doorgebracht in het kindertehuis Caminhos bij Rio de Janeiro.
Davi is nadien als gastzoon een jaar lang in Genhout Beek geweest bij de familie Pirson. Hij is daarna gaan studeren en werkt aan de Caminhos Language Centre  waar hij aan sociale activiteiten is verbonden. Twee broers en een zus zijn inmiddels volwassen en staan op eigen benen. Er is nog een broer Tiago die is vijftien jaar oud en op dit moment op school zit. Davi is van plan om in 2023 naar Frankrijk te verhuizen waar zijn vriendin woont. Luciana de zus van Davi zal voor Tiago blijven zorgen. Luciana verdient niet genoeg geld om Tiago te onderhouden. Davi moet in Frankrijk nog eerst maar eens een baan vinden en zelf zien rond te komen. Tot die tijd gaan we door met financiële ondersteuning. We vragen de donateurs dan ook vriendelijk om nog minimaaldrie jaar te blijven steunen totdat Tiago volwassen is.

Sponsoren
De stichting wordt gesteund door zo’n 40 sponsoren die jaarlijks/maandelijks een bedrag ter beschikking stellen. Verder doet de Stichting AEB aan fondsenwerving voor jaar projecten en organiseert de stichting benefiet evenementen om geld in te zamelen.

Bestuur
Het bestuur bestaat uit Jan Bijen voorzitter, Jascha Lewkowitz secretaris penningmeester en Maarten Vonhögen secretaris.